Menu

Vitale Delta collega’s op het ISPAH-congres

Eind oktober 2024 nam een groep Vitale Delta-collega’s deel aan het ISPAH – International Society for Physical Activity and Health congres in Parijs. Daar werd nog weer eens duidelijk hoe belangrijk bewegen is, en hoe lastig het is om interventies te implementeren in de dagelijkse praktijk en inwoners duurzaam te laten bewegen. Er is veel kennis en inspiratie opgedaan over doorwerking, implementatie, opschaling en systeemverandering. Ook hebben zij interessante en bevlogen collega’s in het werkveld ontmoet.

Inbreng Vitale Delta

Arlette Hesselink, Roosmarijn de Wit en Joan Dallinga organiseerden een workshop ‘Implementation of physical activity interventions in healthcare practice: share and learn!’, waarin we de geleerde lessen uit de projecten BiBoZ en MOVe WITh hebben gebruikt als basis. In de workshop introduceerden ze twee casussen: de implementatie van de BiBoZ-methode en de Walk in the ParQ beweegroute (onderzocht in het MOVe WITh onderzoek). Hierna hebben ze samen met de deelnemers nagedacht over de volgende vragen: Hoe kan je facilitators en barrières voor implementatie verzamelen?  Welke methoden/theorieën kun je hiervoor inzetten?  Welke tools en materialen kun je inzetten voor implementatie? En tot slot gingen de deelnemers aan de slag met hun eigen actieplan.

In een symposiumsessie ‘Promoting physical activity within healthcare systems globally’, samen met collega’s uit Australië en Engeland, gaven Anita Feleus en Ingrid Rosbergen een presentatie over de ontwikkeling en eerste resultaten van de implementatie-effectstudie van de BiBoZ-methode.

In een posterpresentatie gaf Joan Dallinga we inzicht in de ontwikkeling van het BiBoZ-implementatieplan, gebruik makende van context mapping.

Vervolg

Het was erg inspirerend om kennis en ervaringen uit te wisselen en goede discussies te voeren over de implementatie van beweeginterventies in de zorg. Hoe kun je nou opschalen naar grotere populaties en duurzame verandering bewerkstelligen? De onderzoekers nemen dit mee in de vervolgstappen en zijn weer extra geïnspireerd om zich in te zetten voor dit belangrijke doel. Dit was meteen een mooie afsluiting van het BiBoZ RAAK-MKB project (2022-2024). In de komende maanden focussen ze zich op de verspreiding van opgedane kennis en het aanvragen van vervolgsubsidie.

Ingrid Rosbergen en Arlette Hesselink (Hogeschool Leiden), Anita Feleus (Hogeschool Rotterdam), Joan Dallinga (de Haagse Hogeschool) en Roosmarijn de Wit (Zorgtopics)

Publicatiedatum:

error: Deze afbeelding kan niet worden gedownload